Ivan Vermeer brengt op 10 november 2024 een tribute aan George Michael in de Lotto Arena.

Ivan Vermeer: "Het is helemaal anders dan vroeger"

22.01.2024

Ivann Vermeer is als artiest al een tijd voor en achter de schermen van de Belgische muziekwereld actief. In 2005 haalde hij de halve finale van de talentenjacht X-Factor. En in 2013 was hij achtergrondzanger van Roberto Bellarosa op het Eurovisiesongfestival. Op dit ogenblik toert hij met een grootse George Michael tributeshow.

Hoe is het voor jou om in België muziek te beoefenen?
“Ik vind het vrij moeilijk om in mijn genre - de lichtere pop - van muziek te kunnen leven. Of je moet richting het Nederlandstalige lied gaan, ofwel moet je gaan voor het Engels, maar dan is dat heel vaak meer alternatieve pop en dat is dan weer mijn ding niet. De belangstelling voor het genre dat ik breng is, vrij beperkt."

Men staat er niet voor open?
“Ja, inderdaad. En ik bedoel dan buiten de vaste waarden. Natalia brengt ongeveer een gelijkaardig repertoire, maar zij is een vaste waarde. Maar voor andere artiesten in dat genre is het heel moeilijk. Je zal meer artiesten en nieuwe artiesten vinden in de alternatieve pop.”

Krijg je als soloartiest genoeg aandacht in België?
“Ik heb heel lang gevochten - hoewel dat een groot woord is - om een platform te krijgen, om mezelf als soloartiest op de kaart te zetten. Maar ik heb me er intussen bij neergelegd dat dat in mijn genre moeilijk is. Ik ben daar eerlijk in. Ik heb gelukkig wel de luxe dat ik altijd genoeg heb kunnen verdienen in de muzieksector, maar dan vooral in andere richtingen.”

Het publiek kent je nu vooral van je George Michael tributes. Bestaat het risico dat je voor altijd vereenzelvigd zal worden met George Michael?
“Ja, dat risico is er misschien wel, maar ik ga toch sowieso proberen om eigen muziek te maken. Er zijn nog geen concrete plannen om zo'n album in het lichte pop en soul genre op te nemen, maar het zou wel kunnen. Er is zeker al over gesproken. Maar de kans bestaat wel dat men dan de link met George Michael gaat leggen.”

Denk je dat het tegenwoordig dankzij social media moeilijker of juist makkelijker is om talent te vinden?
“Ik weet dat er heel veel talent is. Ik ben wat muziek betreft een beetje verslaafd geworden aan TikTok en YouTube. Als je artiesten begint te volgen en liken, dan verschijnen er nog meer op je feed. En ik denk dat deze platforms heel veel betekenen voor nieuwe artiesten. Het opent zeker deuren.”

Het is niet meer zoals vroeger waarbij je als artiest demo's instuurde.
“Nee, absoluut niet. Alhoewel ik onlangs nog via e-mail een demo van iemand ontving die wilde deel uitmaken van het gospelproject waar ik mee bezig ben. Ik viel bijna achterover van de demo. Ik wist echt niet wat ik hoorde. Dus er is nog keiveel talent en dat gaat enkel maar toenemen omdat mensen ook heel veel met muziek bezig zijn. Je hebt fantastische gitaristen die gewoon op YouTube beginnen gitaar spelen en zonder noten te kunnen lezen of schrijven nummers componeren. Het is dus helemaal anders dan vroeger maar dat maakt het ook leuker.”

Ivann Vermeer staat op 10 november 2024 in de Lotto Arena.

Terug naar overzicht

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief